Evenemang

Program 2019

Öppettider

Ångkransbrottet och  Museilägenheten i kasernen är bemannade söndagar kl. 13-16 under perioden 2 juni till 25 augusti.

Hård Klangdagen firas söndagen den 28 juli. Underhållning, kaffe med hembakat och lotteri.

Eld i berget

Lördagen den 11 maj träffas vi kl 9.00 för att vårstäda och göra fint i Ångkransbrottet. Efter avslutat arbete serveras ärtsoppa.

Gökotta

Kristi Himmelsfärdsdag torsdagen den 30 maj kl 7.00 är alla välkomna till Gökotta i Ångkransbrottet. Ta med egen fikakorg.

Festkvällar

Årets festkvällar blir lördagarna 29 juni, 27 juli och 31 augusti. Vi träffas i Ångkransbrottet kl 18.00. Ta med egen matkorg, önskad dryck och ett glatt humör.

 

 

Bio i Vånevik!

”Hård Klang” – den enda spelfilm som handlar om stenhuggarepokens Vånevik som någonsin producerats. Torsdagen den 26 juli kl 19 har du chansen att se den på plats i Ångkransbrottet!

”Hård Klang” utspelar sig i det lilla samhället Brovik på smålandskusten vid tiden för första världskriget. Livet är hårt, samhällsklyftorna djupa, konflikten mellan de rika stenpatronerna och de fattiga arbetarna tydlig. Naturligtvis finns det också plats för en omöjlig romans. Även om inte handlingen är helt dokumentär är både händelser och persongalleri i högsta grad våneviksbaserade.

Filmen Hård Klang från 1952 baseras på Hans Hergins roman med samma namn. Hans Hergin, född Håkansson, började arbeta som stenhuggare i Vånevik som fjortonåring 1924. Efter studier på folkhögskola blev han journalist och så småningom författare och dramatiker. Hans bibliografi omfattar över tjugo verk.

På Kungliga biblioteket i Stockholm finns ett exemplar av boken ”Hård Klang” med dedikation, ”Till Astrid: en något försenad födelsedagspresent.” Hans Hergin var gift med Astrid Lindgrens syster Stina.

Kom och se filmen, har du dina rötter i Påskallavik eller Vånevik handlar den om din egen historia. Har du inte det är du lika välkommen ändå att ta del av detta tidsdokument!

24 juni kl 13 – 16: Berättardag i kasernen!

Kom och lyssna på historier och  barndomsminnen från 40- och 50-talets Vånevik berättade av kunniga och populära lokalhistorikern Rose-Marie Edinius.

Eld i berget

Lördagen den 28 april samlas vi för att vårstäda i Ångkransbrottet kl 9.00. Som vanligt serveras ärtsoppa efter utfört arbete.

Gökotta

Kristi Himmelsfärdsdag torsdagen den 10 maj kl. 7.00 är alla välkomna till gökotta i Ångkransbrottet. Ta med egen fikakorg.

Festkvällar

Årets festkvällar blir lördagarna 30 juni, 14 juli och 25 augusti. Vi träffas kl. 18.00 i Ångkransbrottet. Ta med egen matkorg, önskad dryck och ett glatt humör!

Hård Klangdagen

Hård Klangdagen firas söndagen den 29 juli kl 14. 00 i Ångkransbrottet.

Öppettider sommaren 2018

Ångkransbrottet och museilägenheten i kasernen är öppna alla söndagar under perioden 3 juni – 26 augusti kl. 13.00 – 16.00.