Hans Hergin

Hans Hergin

Hans Hergin

Hans Hergin (från början Hans Håkansson) föddes år 1910 i Vånevik. Fadern Alfred var stenarbetare. Hans Hergin började själv arbeta som stenhuggare vid 14 års ålder. Han började tidigt skriva berättelser. I flera år var han lokalredaktör för den socialdemokratiska tidningen Östra Småland i Vimmerby. 1930 debuterade han som författare med romanen ”Deras livsuppgifter” på ett lokalt förlag.

Romanen Hård Klang

Romanen Hård klang.

STENBROTT I BÖCKER
Mest känd blev Hergin för sina romaner om stenarbetare i Småland, främst ”Hård klang” från 1937. I romanen skildras ett stenbrott med ett stensprängarlag. Den tyske ägaren vill stänga brottet och en strejk utbryter. Många av miljöerna i boken har hämtats från stenindustrilandskapet i Vånevik och på Näset. Boken blev också film, år 1952, med Edvin Adolphson och Victor Sjöström i huvudrollerna. Filmen premiärvisades på biografen i Påskallavik.

Hans Hergin, som var hedersmedlem i museiföreningen Hård Klang, avled år 1988 i Täby. Flertalet av Hans Hergins böcker är skänkta till föreningen Hård Klang av Görel Rogberg Hergin.